Waarom Critical Alignment Yoga (CAY)?
Onze dagelijkse bezigheden vragen veel van het lichaam.  We zitten lang met een gekromde bovenrug, een wat onderuit gezakte onderrug en inactieve beenspieren. Of je levert juist veel kracht en inspanning door een fysiek zware (werk)dag. Je bewegingspieren zijn dan volop aan het werk en spannen zich aan, zodat ontspanning lastig terug te vinden is. Denk aan verharde stijve nekspieren of een stramme onderrug. 
 
Deze vorm van yoga werkt primair aan het mobiliseren van de wervelkolom, waarbij de balans van het totale lichaam wordt hersteld. Met CAY werken we aan het activeren van de houdingsspieren waaronder de kleine spieren rondom je wervelkolom en je (inner)core. De grote bewegingspieren mogen juist ontspannen om de houdingsspieren weer de kans te geven hun stabiliserende werk te doen.  Is dit uit balans en werken vooral je bewegingsspieren, dan kunnen er allerlei (chronische) klachten ontstaan. 

Stress
Stress is de belangrijkste oorzaak van de opbouw van spanning. Vanuit onze natuur (fight of flight) en door de dagelijkse omstandigheden die fysiek en/of mentaal stress veroorzaken. Stress is een overlevingsstrategie, waardevol ook. Stress is goed te herkennen en het is te leren hoe hier mee om te gaan. Welke onbewuste reacties herken je en wat kun je ermee doen? En hoe verbind je rust, ruimte, licht, openheid met een stressvolle reactie.

Hoe ziet een les eruit?
De les start met het herkennen van de spanning en het loslaten van die spanning. Dit doen we door gebruik te maken van tools waaronder het stripje, een vilten mat, een houten boogje en een hoofdstandbankje. Door gebruik van deze tools kunnen de bewegingsspieren ontspannen en komen de houdingspieren in actie komen! Met coördinatie oefeningen gevolgd door beweging wordt kracht opgebouwd. Een technische intentieve les waarbij veelal na de eerste les al enorme vrijheid van bewegen zal worden ervaren. 

Wil je meer weten over Critical Alignment Yoga? Ik hoor graag van je.